WhatsApp Destek
Dinar Muhtarlar Derneği

TARİHÇE


 

AFŞAR KÖYÜ, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.

Köy, Gelendost Avşar’ larından ayrılıp gelenlerin yerleşmesi ile kurulmuştur. Gelendost Avşar’ ları hakkında Şemsettin Sami Bey’ in Kamus-u Alem’ inde (Cllt I, Sayfa 246, Baskı l889) şu kayıtlar vardır: “Konya vilayetinin Hamit Sancağına mülhak Şarkikaraağaç kazasında bir nahiyedir ki kazanın şimal-i şarkisinde, Hoyran Gölü’ nün sahil şarkisinde ve Yalvaç kazasının cenubunda vaki olup 17 köyden ibaret 1600 hane ve 7000 nüfusa sahiptir. Avşar’ ların hepsi İslamdır. Bu nahiyede lüle taşı madeni bulunur. Nahiye olan Avşar’ ın 170 hanesi ve 650 nüfusu vardır. Buraya kadar vermiş olduğumuz bilgilerden sonrası büyük babalarımızın rivayetleri üzerine anlatılacaktır. Özellikle bu hususta rahmetlik babamın hazırlamış olduğu notlardan büyük oranda istifade edilmiştir. Başta bizim dedemiz Derviş Bey olmak üzere Köse Bekirliler, Topal Ahmetliler, Gedeşliler, Çildiremezliler, Tamazlar, Küçük Mehmetler ve Sarı Bekirliler olmak üzere toplam 7 oba, kışın Akşehir ve Ilgın tarafında, yazları ise Sultandağı, Kapıdağı ve bazen de Menderes ve Gediz kenarlarına göç ederlerdi. Tahminen bu yerlerde çeyrek asır dolaştıktan sonra ve Derviş Bey’ in ölümü üzerine damadı Köse Bekirli’ nin başkanlığında Kumalar yaylası ve Gölcük civarında konakladıkları bilinmektedir. Hicri 1166 (Miladi 1782) senelerinde bölünen Avşarlıların birkaç hanesinin Aydın’ ın Söke, Denizli’ nin Acıbadem, Manisa’ nın Turgutlu mıntıkalarına yerleştiklerini biliyoruz. Bir süre sonra Köse Bekir, oğlu Derviş’ e bir yere iskan etmelerini vasiyet eder. Derviş Bey de Beyköy hudutları içinde şimdiki Avşar’ ın (köyün) bulunduğu yere iskan eder. Bu arada Kumalar yaylasına gidip gelmeyi de sürdürürler. Bugün, bizim köyün güney-doğusu istikametinde yer alan Kumalar yaylasında ve Çölovası’ ndaki Haydarlı Beldesi’ nin kuzeyinde, Avşarlılara ait, taşla çevrilmiş, yazlık cami vardır. Caminin Cuma beratı Avşar namınadır. Yine Haydarlı beldesine Kumalar yaylasından geçen çayın adı da “Avşar Çayı” dır. Bu bahsettiğim yerleri bundan 37 yıl önce bizzat giderek gördüm. Göçebe hayatından şu andaki köyün olduğu yerde yerleşik düzene geçen atalarımıza, dışarıdan da 13 hane katılmıştır. Bunlar: Güzelbeyli aşiretinden 3 oba, Kaaraman aşiretinden 2 oba, Tırtarlar’ dan 2 oba, Işıkdolu harabeliğinden 2 oba, Borlular 1 oba, Taciroğulları 1 oba, İlegöplü dericiler 1 oba ve Kürtoğlu İsmail ailesi 1 obadır. Böylece köyün toplam oba sayısı 20 olmuştur.

Bugün için Türkiye’ de adı Avşar ya da Afşar olan 54 yerleşim yeri bilinmektedir. Ancak Türkiye’ de Avşarların çoğu, adı Avşar olmayan (Kayseri, Pınarbaşı, Sarız, Tomarza, Kadirli, Kozan, vs..) bölgelerde meskundur.

Dinar-Afyon karayolu üzerinde Dinar’ a 17 km, Afyon’ a 90 kilometre uzaklıktadır. 1966 ve yeşile katkısından dolayı 2010 yıllarında Afyon’ a bağlı köyler arasında örnek köy seçilmiştir. Şu anda köyde 104 hane bulunmaktadır. Köy dışarısında Dinar’ da 100 hane, Antalya’ da 80 hane, Isparta’ da 43 hane, İzmir’de 40 hane, Almanya’da 50 hane ve Fransa’da 10 hane köylümüz bulunmaktadır. Köyde ve köy dışında bulunan köylülerimizin yaklaşık nüfusu 3000 civarındadır. Köylülerimiz 25 yıldır Mart ayında yapılan ağaç bayramı ile geniş katılımlı olarak bir araya gelmektedir.

Afşar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait resmi web sitesidir. Afşar Köyü, haber ve duyuruları burada yer almaktadır. Afşar Köyü Vişne Bayramı, Ağaç Bayramı ve Cenaze haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dernek Başkanı: 0543 680 80 50 (Ara)


2019 © AFŞAR HABER - Tüm Hakları Saklıdır.