WhatsApp Destek
Dinar Muhtarlar Derneği

VERMEK VERENİ BİLMEKTİR


VERMEK VERENİ BİLMEKTİR

VERMEK VERENİ BİLMEKTİR

VERMEK, VERENİ BİLMEKTİR

Geçenlerde bir gazete köşesinde okuduğum gerçek bir hikayenin nasıl aramızdan inzivaya çekilip "Hira" dağını mesken tuttuğunu biraz hüzün birazda iç geçirerek okudum.

Yorumu sizlere bırakarak paylaşmak istedim.

Biraz fasulye ve biraz pilav alarak bakır bir tepsiye koydum. Üzerine patlıcan, salatalık ve birkaç tane kayısı ekledim.

Tam dışarı çıkacaktım ki babam sordu:

“- Nereye gidiyorsun kızım? “

“Ninem bunları kimsesiz yaşlı adama götürmemi söyledi” diye cevap verdim.

Bunun üzerine babam:

“- Şöyle yap. Mutfaktan birkaç tabak daha getir. Her bir şeyi ayrı tabağa koy ve tepsiyi güzelce düzenle. Yanlarına kaşık, bıçak ve bir bardak su da koy, öyle götür” dedi ve şöyle devam etti;

“Yemek ikram etmek ‘Mal’ sadakasıdır. Bir şeyi düzgün vermek ise ‘Gönül’ sadakasıdır. Birincisi karnı doyurur; ikincisi ise kalbi doldurur.

Birincisi, ona, yardım isteyen dilenci hissini, ikincisi, yakın bir dost, iyi bir misafir olduğu hissini verir.”

Vermedeki ince üslubu anlatan nefis bir hikayedir bu.

Eskimezler birilerine birşey verecekleri zaman guzelce zarfın içerisine koyar ve zarfın üzerine "saygıdeğer güzel insan, bendeki emaneti alıp beni büyük bir yükten ,vebalden kurtardığın için sana teşekkür ederim" derlermiş.

Ayrıca bizim insan eksenli hayatı şekillendirdiğimiz yıllarda verme ahlakının zirvesini anlatan Zimem defteri geleneği, yardımlaşmanın, dayanışmanın, anlayışın tüm güzelliklerini içinde barındırıyor.

Özellikle Ramazan ayında zenginler, hiç tanımadıkları insanların borçlarını öder; borcu olanın borcunu kimin ödediğini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmez, birbirlerini asla incitmezlerdi.

Vermede nezaket ve incelik esastır. Yüce yaratıcı vermenin zirvesini ve güzelini "onlar verirken asla incitmezler ve başa kalkmazlar" diyerek vermede ölçüyü ortaya koymuştur.

Değerli dostlar

Vermek, vereni bilmektir. Vermek tıpkı bir gülün kokusunu bizlere karşılıksız verdiği gibi verebilmektir. İşte o zaman vuslata kavuşulur. Gönül sadakasını verenler ancak "gönül ehli" olan gönlü geniş ve zengin olanlardır.

Vuslata kavuşmak duasıyla...

N.YILDIRIM



Yayınlanma Tarihi: 2022-04-15 17:50:03


Yorum Yaz

Afşar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait resmi web sitesidir. Afşar Köyü, haber ve duyuruları burada yer almaktadır. Afşar Köyü Vişne Bayramı, Ağaç Bayramı ve Cenaze haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dernek Başkanı: 0543 680 80 50 (Ara)


2019 © AFŞAR HABER - Tüm Hakları Saklıdır.