WhatsApp Destek
Dinar Muhtarlar Derneği

MART KAPIDAN BAKTIRIR


MART KAPIDAN BAKTIRIR

MART KAPIDAN BAKTIRIR

Afşar’da pazar akşam saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı gün boyu etkili oldu.

Gün boyu devam eden kar yağışı, akşam saatlerinde yerini şiddetli fırtınaya bıraktı. -6 lara düşen gece ayazı yerini dona bırakarak yerlerin donmasını sağladı. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 30, köy içi açık alanlarda ise 15 santimetreye ulaştı. Kış boyu yağmayan kar, atalarımızın sözü olan “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek sapı yaktırır” sözünü haklı çıkardı. Erken bahar havasına kapılanlar geçtiğimiz haftalarda bahar havasına erken alışmaya başlayarak tarih tekerrür etti dediler. Yaşlarından ve tecrübelerinden feyz aldığımız ihtiyarlar köyümüzde dilden dile nakledilen güzel hikâyeleri medrese sohbetlerinde Afşarhaber okuyucuları için paylaştı.

İki farklı rivayetine ulaştığımız hikâyeyi hazine sandığımıza saklamadan sizlerle paylaşmak istiyorum.

Martın ilk haftalarında baharın geldiğini zanneden Mehmet isimli bir çoban erkenden Deve Kayası yakınlarına çıkarak çadırını kurup, kuzu ve koyunlarını dağa çıkarır. Mart dokuzu diye isimlendirilen kocakarı soğuklarını uydurma olduğunu söyleyerek ebesinin sözlerine kulaklarını tıkar. Tam da bu günlere rastlayan “Kocakarı Soğukları” bastırır. Kar, tipi boran bizim çoban Mehmet’i dağda esir alır. Soğuktan yeni doğan kuzular telef olur büyük zayiat verir, kendisini zor kurtarır.

Kendini zar zor köye atan Çoban Mehmet, hemen ebesinin dizinin dibine oturarak ebesinden helallik ister. Ebesi de kulağına eğilerek o günden sonra çoban Mehmet’e “EVEN MEHMET” lakabını takar.

O günden sonra gereksiz telaş gösteren, bir konuda acele eden kişilere köyümüzde bu hikâye anlatılır. Bir farklı versiyonunu haşhaş tarlasında çapa yaparken soğuktan donarak ölen “EYNEL MEHMET” için kullanılır.

Kış günlerinin soğuk bir o kadarda bizi ısıtan hikâyeleri saçı ağarmış ruhu genç kalan insanlardan sıcacık soba başında dinlemek ne kadar ısıtıcı. Özellikle yalnızlıktan bunalmış ihtiyarların konuşmalarını, hatıraları, tecrübelerini dinlemek onların bir konu etrafında saatlerce konuşabilecek atasözleri, darbı meselleri can kulağıyla dinlemek hem onları hem de bizleri ısıtıyor.

Uzun kış günlerinde odalarda, namaz öncesi medreselerde, güneşin ısıttığı duvar yamaçlarında bir araya gelen ak saçlı ihtiyarlar dilden dile güzel hikâyeleri yeni nesillere anlatarak iletişim dilini kullanmaya çalışırdı. Bugünlerde bu güzellikleri kaybetmeye başladık. Ama biz Avşarlılar bu güzellikleri sizlerle paylaşmaya çalışmaya devam edeceğiz.

Afşarhaber / 17.03.2020



Yayınlanma Tarihi: 2020-03-17 12:21:11


Yorum Yaz

Afşar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait resmi web sitesidir. Afşar Köyü, haber ve duyuruları burada yer almaktadır. Afşar Köyü Vişne Bayramı, Ağaç Bayramı ve Cenaze haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dernek Başkanı: 0543 680 80 50 (Ara)


2019 © AFŞAR HABER - Tüm Hakları Saklıdır.