WhatsApp Destek
Dinar Muhtarlar Derneği

HAYRETTİN KARACA NIN ARDINDAN


HAYRETTİN KARACA NIN ARDINDAN

HAYRETTİN KARACA NIN ARDINDAN

TEMA Vakfı'nın kurucusu, toprak dede diye bilinen, Hayrettin Karaca 97 yaşında vefat etti. Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde görev yaptığım dönemde, 1999 yılında TEMA Vakfı ile Dinar'ın Afşar Köyü ağaçlandırma işbirliği esnasında rahmetliyi tanıdım.

Tohumun nasıl toplanacağı, nasıl muhafaza edileceği, nasıl ekileceği hususlarını bıkmadan usanmadan insanlara tek tek anlatıp, küçük çocuklara ağaç ve toprak sevgisi aşıladığına tanık oldum. Hayrettin Karaca kendisini çevreye, yeşile ve ormana adamış, erozyonla büyük bir mücadele içine girmiş, ülke topraklarını koruma adına son nefesine kadar ömür tüketmiş bir vatanseverdi. Bu hizmetleri karşılıksız kalmamıştır. Türk insanının takdirini kazandığı gibi, uluslararası alanda da layık olduğu değeri bulan bir insandı. Örneğin Birleşmiş Milletler tarafından ''Orman Kahramanı'' seçilmiş ve yine ''Alternatif Nobel Ödülü'' ne layık görülmüştür.

Yalova'da kurduğu Karaca arboretumu 14.000 farklı türü barındıran özel bir Botanik Bahçesidir. Bu bahçe aynı zamanda ülkemizin tehlike altındaki bitki türleri için de gen koruma merkezi konumundadır. TEMA Vakfı ve onun başkanı rahmetli Hayrettin Karaca'nın işbirliği ile Afşar Köyü ağaçlandırma Bayramı kapsamında hayata geçirilen yüzlerce dönümlük ormanlık alan da ülkedeki ilk özgün örnektir. Afşar köyü, Sandıklı-Dinar yolu üzerinde bulunmakta ve 25 yıldan beri süregelen ağaçlandırma bayramı, Afşar köyüne farklı bir değer katmaktadır. Şunu da ifade edeyim ki, benim de duygusal bir bağ hissettiğim Afşar Köyü her bakımdan örnek bir köydür.

Bugün köyden çıkıp görev yapan 9 Profesör, birçok hukukçu, doktor ve mühendis yetiştirmiş, hemen hemen hiçbir adli vaka yaşanmayan güzide bir köyümüzdür. Toprak dede Hayrettin Karaca ya Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın.

Gürsel AKPINAR - 21/1/2020



Yayınlanma Tarihi: 2020-05-30 14:09:49


Yorum Yaz

Afşar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait resmi web sitesidir. Afşar Köyü, haber ve duyuruları burada yer almaktadır. Afşar Köyü Vişne Bayramı, Ağaç Bayramı ve Cenaze haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dernek Başkanı: 0543 680 80 50 (Ara)


2019 © AFŞAR HABER - Tüm Hakları Saklıdır.