WhatsApp Destek
Dinar Muhtarlar Derneği

GÖNÜL EHLİNİN HALİ KALBDEN KALBE GİDER


GÖNÜL EHLİNİN HALİ KALBDEN KALBE GİDER

GÖNÜL EHLİNİN HALİ KALBDEN KALBE GİDER

Modernizm hepimizi kal ehli yaptı, sadece konuşuyoruz, paylaşıyoruz. Zamane halden anlayanlarımızı azalttı... Dertlenmeyi, dinlemeyi taca attı... Bu nisyan gönlümüzü, halimizi de aldı götürdü. "Hal saridir, geçişlidir" der hal ehli... Bazen bin söz değil bir hal yere çarpar sizi ya da yerden kaldırır.

Tıpkı Abdülaziz Bekkine hazretleri gibi hal ehlinin bir sosyoloji üstadı Nureddin Topçu'ya dokunuşu gibi... Topçu, eğitimini Fransa'da tamamlar. Kafa ve kalp darmadağın, içindeki buhranını bir türlü söndüremez. Hep arar... "Aramakla bulunmaz, lakin bulanlar hep arayanlardır" sözü gereği kendisine sunulan teklifi önce reddeder. Sonra nefsini zorlasa da gitmeye karar verir.

Sözü hale bırakalım...

Saatlerce konuşurlar. Gecenin bir karanlığında ruhunu yeterince tatmin edememişliğin düşkünlüğüyle kapıya yöneldiğinde tek bir çift ayakkabı gören Topçu hocaya döner ve sorar.

- Üstat yalnız mısın?

- Hayır, eşim çocuklarım var.

-Peki, bir çift ayakkabı?

Üstat lafı eğip bükmeden söyler...

-Bir çift ayakkabı dışarı çıkmak için hepimize yeterli, sırayla aynı ayakkabıyı kullanıyoruz... Allah'a şükürler olsun hepimizin ihtiyacını görüyor... Allah'ın bize lütfettiği maaşımızı da şuracıkta barınan, "ilim tahsil etmeye çalışan fedakar öğrencilerimiz için harcıyorum" diye söyleyince saatlerce sözden etkilenmeyen Topçu kendisini hakikate yönlendiren ve ruhundaki tüm fırtınaların  sönmesine vesile olan konuyu üstadın samimiyetine ve halindeki yaşayışa bağlar, yani bir çift ayakkabıya...

Gönül ehlinin hali kalbden kalbe gider...

Bizler halden kopunca sözler yüreklerde yerini bir türlü almıyor. Galiba bütün bunları aynı anda başarabilmemiz için "hal ehli" olmamız gerekiyor. İnsan "hal ehli" olabilmek için hangi inceliklerden geçeceğini tahmin bile edemez. Kalp aynasının her daim temiz tutulması belki bu hale ulaşmak için önemli bir adımdır. Bir diğeri de inandığın gibi yasamak.

Allah bizi bu yolda çalışanlardan ve başaranlardan eylesin.

Hal ehlinin halini almaya, hâlden anlayan Salih insanları “Halil” kılmaya... Ne dersiniz?

Muhabbetle

 

Nazım YILDIRIM

07/02/2020, AFŞAR



Yayınlanma Tarihi: 2020-02-07 11:23:05


Yorum Yaz

Afşar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait resmi web sitesidir. Afşar Köyü, haber ve duyuruları burada yer almaktadır. Afşar Köyü Vişne Bayramı, Ağaç Bayramı ve Cenaze haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dernek Başkanı: 0543 680 80 50 (Ara)


2019 © AFŞAR HABER - Tüm Hakları Saklıdır.