WhatsApp Destek
Dinar Muhtarlar Derneği

GÖĞSÜMÜZÜN İNŞIRAHINA VESILE OLACAK SALIH AMELLER ÜZERINDE TEFEKKÜR ETMEK


Göğsümüzün İnşirahina Vesile Olacak Salih Ameller Üzerinde Tefekkür Etmek

Göğsümüzün İnşirahina Vesile Olacak Salih Ameller Üzerinde Tefekkür Etmek

فَمَنْ يُرِدِ اللّٰهُ اَنْ يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْاِسْلَامِۚ وَمَنْ يُرِدْ اَنْ يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقاً حَرَجاً كَاَنَّمَا يَصَّعَّدُ فِي السَّمَٓاءِۜ كَذٰلِكَ يَجْعَلُ اللّٰهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذ۪ينَ لَا يُؤْمِنُونَ 
Enam süresi - 125
"Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslâm’a açar; kimi de saptırmak isterse, göğe çıkıyormuş gibi kalbine darlık ve sıkıntı verir. Allah inanmayanları işte böyle cezalandırır."

Bu daralma, sıkılma, nefes alamama hâli, öyle bir kelimeyle anlatıyor ki, o kelimeyi anlatırken okurken göğsünüz daralıyor, tikaniyorsunuz o kelime;"يَصَّعَّدُ"  okunuşu yessaadu arapça bilenler için ayn harfinin seddeli çıkması için  tonu, söylemi göğsün daralmasini sıkışmayi ortaya koyuyor adeta...

Buna göre kötü niyet, kıskançlık, inatçılık, gurur,  kibir, zevk ve menfaat tutkusu gibi psikolojik etkenlerin etkisine kapılanlar inançlarını örtenler, akıllarını duygularına kurban ederler. 

Bu tutumda ısrar ettikçe, tıpkı yükseldikçe nefes alma güçlüğü çekenler gibi, artan bir sıkıntı ve huzursuzluk hissederler; hak ve hidayet üzerine rahat ve sağlıklı düşünme imkânından gittikçe uzaklaşırlar; gerçeğin, hakikatin, anlatılması canlarını sıkar, inat ve inkârlarını arttırır, haksız davranışlara sevkeder; böylece ebedî hayat ve kurtuluş demek olan hidayete  hem dünyada hem de ahirette ulaşma imkânını da giderek kaybederler. 

O halde göğsün daralmasini açacak tek şey inşirah yani göğsü, kalbi aklı açan güzel olguların bilinmesi ve eyleme dokulmesidir. O halde bizim göğsümüzü açan ferahlatan hadisenin, Allah'ın yarattığı mahlukata can olmaktan, yol almaktan geçiyor. Velev ki, ciğeri yanan bir kediyi veya köpeği sulamak, doyurmak veya şu kış aylarında bir kuşun kursağına giren yem olmak gibi....

Gerçekten lafız ve mana oldukça anlamlı. Göğsümüzün inşirahina vesile olacak salih ameller üzerinde tefekkür etmek duasıyla.

Nazım YILDIRIM

05.12.2019 / Afşar



Yayınlanma Tarihi: 2019-12-05 11:04:10


Yorum Yaz

Afşar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait resmi web sitesidir. Afşar Köyü, haber ve duyuruları burada yer almaktadır. Afşar Köyü Vişne Bayramı, Ağaç Bayramı ve Cenaze haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dernek Başkanı: 0543 680 80 50 (Ara)


2019 © AFŞAR HABER - Tüm Hakları Saklıdır.