WhatsApp Destek
Dinar Muhtarlar Derneği

BİLGİ İÇİN YOLA ÇIKMA CİHAD SAYILIR


BİLGİ İÇİN YOLA ÇIKMA CİHAD SAYILIR

BİLGİ İÇİN YOLA ÇIKMA CİHAD SAYILIR

İslam bilmeyi, araştırmayı tetkik ve tahkiki emreder. Bilgi için yola çıkmayı cihad sayar. "İlmi ve hikmeti nerede bulursanız alınız" emriyle, öğrenmeyi, çalışmayı, okumayı, araştırmayı emreder. Bir saatlik tefekkürün, düşünmenin, sorgulamanın altmış yıllık nafile ibadetten üstün olduğunu ya dinleyen ya dinleten ya da bu ortamlarda bulunanlardan olmayı kurtuluşa erenlerin vasıfları olarak ortaya koyar.

Ne yazık ki bu konuda oldukça başarısız olduğumuzu, günlük olarak nelere zaman ayırdığımızı söylemeye gerek yok. Hepimiz farkındayız. Kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesini iyi hal, güzel ahlak, feraset ve basiret olarak ortaya koyan efendimiz "iki günü eşit olan insanın aldandığını" söyleyerek her geçen gün farklı olmayı farklı eylemlerde bulunmayı ve yaşadığı zamanın ruhuna marufu söyletmeyi, söylemeyi istemektedir.

Yani bilmeden iman ve eylem olmaz. Eylemin salihata dönüşmesi için bilerek inanarak ve karşılığını sadece rizai ilahiden bekleyen anlayış evladır. Bu bilgi öncelikle kendi nefsinde nefs inkılabını gerçekleştirerek, daha sonra çorak gönüllere su taşıyabilecektir. O halde temel kitabımız Kur'an'ı, efendimizin okuduğu anladığı, amel eylediği, yaşadığı  ve insanlara anlattığı gibi yaşamaya gayret etmelidir. Bu bizim biricik ilkemiz olmalıdır.

Efendimiz “yemeği sağ elle ve önünden yenilmesini istediği kadar, kazancın helal olmasını, paylaşılmasını ve komşusu açken tok yatılmaması” gerektiğini ifade ederek her zaman ve dönemde paylaşmayı ve yardımlaşmayı ortaya koyan bir toplum  hedeflemiştir. Bütün bunları dikkate alarak temel meselelerin kavranarak,  ölmüş insanların yaptıkları, yaşadıkları, güzel davranışları sadece naklederek, insanları coşturmayı, gözyaşlarına boğulmayı  bırakarak,  bugün bizlerin içinde bulunduğumuz çağda, hızla çoraklaşan gönüllere bir damla su taşımanın kaygısını, derdini, dert edinmek ve toplum yararına faydalı davranışlar yapmak gerekiyor.

Yoksa ne kendimize, nede hız ve haz çağının içinde kıvranan, porsumuş ruhlara, çaresiz  insanlara nakledilen sözlerin, anlatılan hikâyeciklerin şifa verme, ayağa kaldırma imkânı yoktur.

Ayağa kalkmak ve ayağa kaldırmak duasıyla.

Nazım YILDIRIM

26/12/2019 AFŞAR



Yayınlanma Tarihi: 2019-12-26 10:43:33


Yorum Yaz

Afşar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne ait resmi web sitesidir. Afşar Köyü, haber ve duyuruları burada yer almaktadır. Afşar Köyü Vişne Bayramı, Ağaç Bayramı ve Cenaze haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Dernek Başkanı: 0543 680 80 50 (Ara)


2019 © AFŞAR HABER - Tüm Hakları Saklıdır.